Pan Kdovík – zanedbaný bullík

Mini bullteriér Pan Kdovík
Pan Kdovík byl kdysi milovaný mazel. Pak se stal ale spíš přítěží...

S prosbou o pomoc se na nás obrátila rodina, která už neměla čas na to, aby svému pejskovi poskytla takovou péči, jakou potřebuje. Když jsme pana Kdovíka pořádně prohlédli, zjistili jsme, že ho trápí celá řada věcí…

Jako první nás zarazily přerostlé drápky a taky ošklivý zánět v očičkách. Potom jsme si bohužel všimli i zvětšené prostaty, zkažených zubů a problémů s koleny. A třešnička na dortu? Zánět močového měchýře a močový kámen.

Pana Kdovíka čeká dlouhá cesta za štěstím

Po vstupních vyšetřeních dostal pan Kdovík antibiotika a čekaly ho hned dva zákroky. Jednak totiž potřeboval ošetřit zkažené zuby a potom bylo v plánu řešit i močový kámen. K tomu ho navíc samozřejmě čekala i kastrace, která by měla vyřešit problém s prostatou.

Vzhledem k jeho věku paní doktorka doporučila řešit problémy postupně. Pro jistotu jsme ho navíc objednali ještě na kardiologii, abychom se před prvním zákrokem ujistili, že má v pořádku srdíčko.

No a pokud jde o očička, tak tam vyšetření ukázalo, že brouček neprodukuje žádné slzy. Dostal proto kapičky, které bude potřebovat už do konce života.

Pan Kdovík musel akutně na operaci

Bohužel se po pár dnech všechno zkomplikovalo a Kdovíčkovi se udělalo strašně zle. Nemohl se vyčúrat, ležel a zvracel pod sebe… Okamžitě jsme proto jeli na veterinu, kde jsme zjistili, že má ucpanou močovou trubici. Situace byla kritická. Muselo se akutně operovat.

Močová trubice byla úplně ucpaná sedimentem. Navíc měl močový měchýř velmi zesílenou stěnu, což naznačuje, že zánět tam byl už delší dobu a nikdo ho do teď neřešil. Kdovíček musel mít nějakou dobu zavedený katétr, který bylo potřeba několikrát denně otevřít, aby se mohl vyčúrat. K tomu samozřejmě dostal spoustu léků.

I když operace proběhla bez komplikací, prvních několik dnů bylo velmi krušných a Kdovík strávil spoustu času na kapačkách na veterině. Díky úžasné paní doktorce Ivaně Hudečkové ale nakonec všechno dobře dopadlo!

Problémy s dýcháním, aneb stále to není všechno…

Koncem listopadu byl pan Kdovík na vyšetření srdíčka. Původně jsme ho objednávali čistě preventivně, protože jsme věděli, že ho budou čekat minimálně dvě operace. Brzy si ale dočasná tetička všimla, že drobek občas divně, zrychleně dýchá a tak jsme pojali podezření, že možná opravdu bude kardiak… Tyhle obavy se ale nakonec nepotvrdily, protože pan doktor konstatoval, že srdíčko je v pořádku.

To nám všem samozřejmě udělalo velkou radost, protože pan Kdovík měl před sebou ještě další zákroky. Nicméně to ale taky znamenalo, že příčinu problémů s dechem musíme hledat jinde.

Vzali jsme ho proto na CT vyšetření a bronchoskopii, kde jsme bohužel zjistili, že má Kdovíček zničené plíce a extrémně zúženou dýchací trubici. Nejspíš šlo o následek neléčeného zápalu plic… Musí proto už do konce života brát léky, což taky není žádná velká výhra, protože mu zánět močového měchýře dost pošramotil ledviny.

Díky lékům se Kdovíkovi lépe dýchá

Po zákroku si pan Kdovík musel na dva měsíce odpočinout, aby se zotavil po náročném vyšetření a doplnil síly. Velmi brzy se taky začalo ukazovat, jak moc se mu díky novým lékům ulevilo: byl najednou mnohem veselejší, měl víc energie, víc si hrál a zakašlal si nanejvýš na procházce.

Zuby byly v horším stavu, než se čekalo

V březnu Kdovíček vyrazil na konzultaci do Prahy za panem doktorem Hanzelem z Hanima Veterinary Clinic, který je moc šikovný chirurg a navíc i velký odborník na stomatologii. Pan veterinář Kdovíka důkladně vyšetřil a bohužel jsme zjistili, že zoubky jsou na tom ještě hůř, než jsme se domnívali… Tři zuby měl komplikovaně zlomené, taky měl paradentózu a velké nánosy zubního kamene. No prostě hrůza.

V druhé půlce března proto Kdovíček podstoupil operaci. Panu doktorovi se nakonec podařilo skoro všechny zuby opravit a ven musela jen jedna stolička! Taky mu samozřejmě zoubky důkladně vyčistil a odstranil zubní kámen.

Když už byl Kdovík v narkóze, zkontroloval mu pan doktor také kyčle a kolena. Nakonec se ukázalo, že mu kolena sice špatně rotovala, ale nic ho nebolelo a nebylo potřeba je operovat.

Zase další problémy

Po ošetření zubů musel Kdovík zase další tři měsíce odpočívat, aby se zotavil. Potom už konečně přišel čas na očkování a taky kastraci, což byl poslední naplánovaný zákrok.

S kastrací už bylo opravdu načase a to nejen kvůli problémům s prostatou. Kdovíčkovi totiž začalo atrofovat jedno varle, což by mohlo značit rakovinu… Vzorek se proto okamžitě poslal na histologii. Měli jsme obrovský strach, ale naštěstí to dobře dopadlo a histologie žádný nádor neodhalila.

Bylo to ale jen o fous. Nádor tam sice ještě nebyl, ale jeho zárodek ano a kdyby se Kdovík nevykastroval, bylo by to velké špatné. Přesně z tohohle důvodů doporučujeme zvířátka kastrovat! Můžete tím totiž předejít celé řadě problémů a to platí u psů, fenek, koček i kocourů. U pana Kdovíka by bývala včasná kastrace třeba předešla i zvětšení prostaty a cystám, které se na ní vytvořily…

Pana Kdovíka jsme dávali dohromady 8 měsíců

Když k nám Kdovíček přišel, popsali bychom ho jako úžasnou duši v naprosto zhuntovaném těle. Jeho majitelé ho neopustili ve chvíli, kdy ho předali do rukou nám. Nene, ve skutečnosti ho opustili už dávno před tím, když mu přestali věnovat pozornost, kterou potřeboval. A to, že ho nakonec nechali doopravdy jít, Kdovíkovi nejspíš zachránilo život.

Kdovíček měl tolik zdravotních problémů, až z toho člověku bylo do pláče. Změna nenastala za den, ani za týden. Pana Kdovíka jsme dávali dohromady osm měsíců. Jednotlivé problémy se musely řešit postupně, aby to tělo vůbec ustálo. Bylo to šílené, ale Kdovíček byl ten nejzlatější a nejúžasnější pejsek a jeho štěstí za to všechno stálo.

Většinu problémů se podařilo vyřešit a ty zbylé jsou stabilizované a podchycené léky. Z Kdovíčka je úplně nový pejsek. Jako by popadl druhý dech a do žil se mu vlila nová energie. Raduje se z každé drobnosti, miluje jídlo a cucání deček a je to ten největší mazel na světě. Všechna ta péče a peníze vydané za veterinu se vyplatily.

Moc děkujeme všem dárcům a virtuálním rodičům, kteří Kdovíka na jeho cestě sledovali a podporovali. Na Kdovíkově proměně máte obrovský podíl a my si moc vážíme toho, že jsme mu společně s vámi mohli pomoct ke šťastnému životu.

Nový domov

Pan Kdovík je sice na pohled krásný a atraktivní pejsek, ale vzhledem k jeho zdravotnímu stavu potřeboval najít opravdu zodpovědnou a trpělivou rodinku, které nebude vadit každodenní podávání léků a vytírání občasných loužiček na podlaze. Na výběru nových páníčků jsme si proto dali opravdu záležet.

Nakonec se o pana Kdovíka přihlásila vyloženě dokonalá panička! Má s bullíky zkušenosti, jednu bullí slečnu už doma dokonce má a nevadí jí trochu náročnější péče, kterou Kdovíček vyžaduje. Loučení s panem Kdovíkem bylo těžké, ale když jsme viděli, jak se mu při vítání s novou rodinou úplně rozsvítila očička, bylo nám jasné, že přesně takhle to má být. Pan Kdovík k nové mamince rychle přilnul a úplně se do ní zamiloval, stejně jako do své nové psí sestřičky. Lépe to dopadnout prostě nemohlo.

Naplnit mističku

Zvířátka v nouzi jsou závislá na lidské pomoci. Podpořte je ještě dnes zasláním libovolného příspěvku a pomozte jim tak zajistit vše, co budou potřebovat. Přispět můžete přímo na č. ú. 2288471053/5500, VS 1403 nebo skrz bezpečný portál Darujme.

Jednorázově
Měsíčně

Co bude za částku pořízeno?

Další zvířata

Za veselým úsměvem ukrývá zraněnou duši.

350 Kč
cíl 10 000 Kč

Nemocně kotě si přehazovali jako horký brambor...

Swiftie nemůže chodit na zadní nohu.

Odebírejte náš newsletter

Přihlaste se k odběru zvířecích novinek, které vás dojmou i zahřejí na srdci.

© 2024Pet Heroes z.s., IČO: 01552309, DIČ: CZ01552309, Hlavatého 663/15, 149 00 Praha